Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.
Αθήνα 29/8/09
Κύριε πρωθυπουργέ,
Πέντε χρόνια από την πρώτη σας εξαγγελία ως κυβέρνησης περί πλήρους εξομοιώσεως των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες , επτά χρόνια από την πρότασή σας (2002) για εξομοίωση ως αξιωματική αντιπολίτευση και δεκαέξι χρόνια από την έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του Φεβρουαρίου 1993 (που συνυπέγραψε το κόμμα σας) που έθετε ως στόχο το τρίτο παιδί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, οι 250.000 οικογένειες με τρία τέκνα λιμνάζουν σε ένα τέλμα ανησυχίας και αγανάκτησης, λόγω της μη τήρησης των υπεσχημένων σας.
Οι τρίτεκνοι έχουν οργανωθεί σθεναρά σε πρωτοβάθμιους Συλλόγους πανελλαδικά (54 Σύλλογοι τριτέκνων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη) και προσφάτως το κίνημα των τριτέκνων ετέθη σε διαδικασία ίδρυσης δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ -Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.), ΔΙΕΚΔΙΚΏΝΤΑΣ την αυτονόητη -βάσει των υποσχέσεών σας- εφαρμογή και υλοποίηση της πλήρους, οικονομικής και κυρίως θεσμικής εξομοίωσης με τις πολύτεκνες οικογένειες.
Η στάση τόσο η δική σας όσο και των αρμοδίων υπουργών και ιθυνόντων συνοψίζεται σε μια στρατηγική διαρκούς υπαναχώρησης, περιθωριοποίησης του ζητήματος και παροχής ορισμένων μέτρων -ψηγμάτων που αφενός γίνονται για λόγους εντυπωσιοθηρικής τακτικής και στοχεύουν στον κατευνασμό και τον καθησυχασμό των τριτέκνων ότι έχουν διαπραχθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης και αφετέρου πιστοποιούν την ανακόλουθη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει πρωτίστως να λαμβάνει υπόψη τη διαφύλαξη της οικογένειας ως κυττάρου της συνέχισης της ζωής σε μια κοινωνία, ιδιαίτερα σε περίοδο που καιροφυλακτεί το δημογραφικό πρόβλημα
(1,29 παιδιά ανά γυναίκα με ποσοστό αναπλήρωσης γενεών τα 2,2, παιδιά ανά γυναίκα) που αποτελεί βόμβα νετρονίου στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας με μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Έχει ψηφιστεί από το 2006 ο νόμος 3454, ο οποίος βρίθει ασαφειών ως προς την εφαρμογή του στην πράξη και βρίθει προσκομμάτων ως προς την πρακτική υλοποίηση των παροχών που περιλαμβάνει.
Παράλληλα, παρατηρούνται, μειώσεις στις παροχές (ποσοστό εισαγωγής τριτέκνων σε Σχολές Αστυνομίας και Εμπορικού Ναυτικού) και διαρκώς παρατηρείται μια τάση αποφυγής των ιθυνόντων να επιλύσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Γιατί το ζήτημα των τριτέκνων δεν είναι ζήτημα συντεχνιακό ή πρόβλημα επίλυσης κλαδικών αιτημάτων. Είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, τη συνέχισή της ως αμιγούς κοινωνίας και την πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον. Η παροχή κινήτρων για αύξηση των γεννήσεων πρέπει να καταστεί το μείζον ζήτημα για κάθε κυβέρνηση.
Οι τρίτκεκνοι, πέρα από τους στατιστικούς δείκτες , που συνηγορούν στο χαρακτηρισμό τους ως πολυτέκνων, συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία, την αιμοδοτούν και συντηρούν την οικογένεια ως το πρώτο και βασικό θεσμικό αξίωμα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι περίπου 250.000 οικογένειες με τρία τέκνα ζητούν το ουσιώδες και το αυτονόητο : τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ποιότητα ζωής τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής ως μια προσφορά στο δυσαχθές έργο της γέννησης και ανατροφής των παιδιών τους. Στο ζήτημα αυτό δε χωρούν μικροπολιτικοί σχηματισμοί, παραπολιτικές συζητήσεις και θεωρητικολογίες άνευ αντικρίσματος.
Οφείλετε άμεσα, έστω και την ύστατη στιγμή ένα μήνα προ εκλογών, να προβείτε σε επίλυση του ζητήματος των τριτέκνων εντάσσοντάς τους νομοθετικά στην κατηγορία των πολύτεκνων, χωρίς όρους και ασαφείς παροχές ή κατηγοριοποιήσεις με απαράδεκτα ηλικιακά κριτήρια ή ποσοστώσεις που προκαλούν θυμηδία στον κάθε νοήμονα πολίτη ( ποσοστό 10% σε προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα, το πολυτεκνικό επίδομα δεν δίδεται στο τρίτο παιδί κάτω των έξι ετών κ.λ.π). Σας ενημερώνομε ότι σχετικά με τις ενστάσεις μας για κάθε παροχή έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Α) Ζητούμε επιτέλους, χωρίς φληναφήματα και αοριστίες, να τηρήσετε άμεσα την υπόσχεσή σας για πλήρη εξομοίωση απέναντι στις χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες που αναμένουν την υλοποίηση της.
Β) Ζητούμε να θεωρήσετε το ζήτημα των τριτέκνων ως το πρώτιστο ζήτημα για την κυβερνητική πολιτική και να αφουγκραστείτε την αγανάκτηση και την αποστροφή των οικογενειών - τα στελέχη σας σε τοπικό επίπεδο είναι ήδη ενήμερα- που καθημερινά αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ουσιαστική στήριξη.
Γ) Ζητούμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας, ώστε να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος, να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα προβλήματα εφαρμογής των μέτρων που η κυβέρνησή σας ψήφισε και για να τεθεί πλέον η βάση για την πλήρη εξομοίωση, έστω και μετά από πέντε χρόνια.
Δ) Ζητούμε να θέσετε το δημογραφικό ζήτημα ως το μέγιστο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και να προβείτε σε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η εξομοίωση τριτέκνων και πολυτέκνων, δεδομένων των δημογραφικών μεγεθών είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να λάβετε και το πιο ουσιαστικό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το κίνημα των τριτέκνων διαρκώς διογκώνεται και αναπτύσσεται. Είμαστε άνθρωποι οικογενειάρχες που διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας σε μια κοινωνία που διαρκώς φθίνει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά, όντας θεματοφύλακες των αξιών του έθνους μας.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να μαχόμαστε για την υλοποίηση του στόχου μας. Θα βρισκόμαστε πάντοτε στις επάλξεις , δυναμικά και οργανωμένα, απέναντι σε κάθε κυβερνώντα, καταδεικνύοντας τις ελλείψεις, καταδικάζοντας τις αβλεψίες και διαμαρτυρόμενοι με κάθε μέσο απέναντι στην υποχώρηση των αιτημάτων μας.


ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ
Για την Προσωρινή Διοικούσα της ΟΠΟΤΤΕ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Τσίπρας Κωνσταντίνος Μεσουρίδου Θεοκλήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου