Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.)
Αθήνα 20/9/09
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Κυρίες και Κύριοι,
Πέντε χρόνια από την πρώτη εξαγγελία της κυβέρνησης της Ν.Δ. περί πλήρους εξομοιώσεως των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες , επτά χρόνια από την πρότασή της (2002) για εξομοίωση ως αξιωματική αντιπολίτευση και δεκαέξι χρόνια από την αξιολογότατη έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του Φεβρουαρίου 1993 (που συνυπέγραψαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων και δυστυχώς αποσυντίθεται μέσα σε κάποια συρτάρια ) που έθετε ως στόχο το τρίτο παιδί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, οι 250.000 οικογένειες με τρία τέκνα λιμνάζουν σε ένα τέλμα ανησυχίας και αγανάκτησης, λόγω της μη τήρησης των υπεσχημένων και της σκόπιμης ή μη και επιδεικτικής αναβλητικότητας προς την επίλυση του ζητήματος τους.
Οι τρίτεκνοι έχουν οργανωθεί σθεναρά σε πρωτοβάθμιους Συλλόγους πανελλαδικά (54 Σύλλογοι τριτέκνων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη) και προσφάτως το κίνημα των τριτέκνων ετέθη σε διαδικασία ίδρυσης δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ –Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.), ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ την αυτονόητη –τόσο βάσει των απογοητευτικών δεικτών γεννήσεων όσο και βάσει της αναγκαιότητας για τη διασφάλιση από την οργανωμένη πολιτεία της επιβίωσης της οικογένειας- εφαρμογή και υλοποίηση της πλήρους , άνευ όρων και κατηγοριοποιήσεων, οικονομικής και θεσμικής εξομοίωσης με τις πολύτεκνες οικογένειες.
Η μέχρι τούδε στάση της κυβέρνησης συνοψίζεται σε μια στρατηγική διαρκούς υπαναχώρησης , περιθωριοποίησης του ζητήματος και παροχής ορισμένων μέτρων -ψηγμάτων που αφενός γίνονται για λόγους εντυπωσιοθηρικής τακτικής και στοχεύουν στον κατευνασμό και τον καθησυχασμό των τριτέκνων ότι έχουν διαπραχθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης και αφετέρου πιστοποιούν την ανακόλουθη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία –όπως και κάθε κυβέρνηση- θα πρέπει πρωτίστως να λαμβάνει υπόψιν τη διαφύλαξη της οικογένειας ως κυττάρου της συνέχισης της ζωής σε μια κοινωνία, ιδιαίτερα σε περίοδο που καιροφυλακτεί το δημογραφικό πρόβλημα
(1,29 παιδιά ανά γυναίκα με ποσοστό αναπλήρωσης γενεών τα 2,2, παιδιά ανά γυναίκα) που αποτελεί βόμβα νετρονίου στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας με μακροπρόθεσμες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, τη στιγμή που στη διεθνή επιστημονική κοινότητα της δημογραφίας το ζήτημα των τρίτεκνων οικογενειών αποτελεί το τεκμηριωμένο μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που φθίνει δημογραφικά (υπογεννητικότητα με παράλληλη γήρανση του πληθυσμού) το θέμα της εξομοίωσης των οικογενειών με τρία παιδιά με τις πολύτεκνες πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο και το βασικότερο διακύβευμα για κάθε κυβερνητική πολιτική.
Έχει ψηφιστεί από το 2006 ο νόμος 3454, ο οποίος βρίθει ασαφειών ως προς την εφαρμογή του στην πράξη και βρίθει προσκομμάτων ως προς την πρακτική υλοποίηση των παροχών που περιλαμβάνει.
Παράλληλα, παρατηρούνται μειώσεις στις παροχές (π.χ. ποσοστό εισαγωγής τριτέκνων σε Σχολές Αστυνομίας και Εμπορικού Ναυτικού) και διαρκώς παρατηρείται μια τάση αποφυγής των ιθυνόντων να επιλύσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Γιατί το ζήτημα των τριτέκνων δεν είναι ζήτημα συντεχνιακό ή πρόβλημα επίλυσης κλαδικών αιτημάτων. Είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, τη συνέχισή της ως αμιγούς κοινωνίας και την πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον.
Η παροχή κινήτρων για αύξηση των γεννήσεων πρέπει να καταστεί το μείζον ζήτημα για κάθε κυβέρνηση.
Κυρίες και Κύριοι,
Το κίνημα των τριτέκνων που διαρκώς διογκώνεται, μαζικοποιείται και οργανώνεται έτι περαιτέρω αποτελεί ίσως το πιο δυναμικό σημείο αναφοράς για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής οικογένειας για την επίτευξη ενός καλύτερου και αξιοπρεπούς μέλλοντος για τα παιδιά μας και για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης , με δεδομένες τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες για την ανατροφή των παιδιών τους.
Οι οικογένειες με τρία τέκνα σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, κοινωνικής αποσάθρωσης και ηθικής υποβάθμισης, κραδαίνουν τις παραδοσιακές αρχές και αξίες και αγωνίζονται φέρουν εις πέρας το δυσαχθές έργο της ανατροφής των παιδιών τους και της εξασφάλισης τους. Γι’ αυτό η προσπάθειά τους αυτή θα πρέπει από κάθε οργανωμένη και ευνομούμενη πολιτεία να στηρίζεται έμπρακτα και ουσιαστικά ως η μέγιστη προσφορά σε μια Ελλάδα που παραπαίει πληθυσμιακά και εθνολογικά και που μακροπρόθεσμα ενδέχεται –αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα και δε δοθούν κίνητρα- να βιώσει την υπανάπτυξη σε όλους του νευραλγικούς τομείς.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι οικογένειες με τρία τέκνα διαβεβαιώνουν όλους τους ιθύνοντες και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα συνεχίσουν τον ιερό και άδολο αγώνα τους για την εξομοίωσή τους με τις πολύτεκνες οικογένειες, μακριά από μωροφιλοδοξίες, υποταγή σε κάθε είδους συμφέροντα, υπαναχώρηση σε πιέσεις κάθε μορφής και επιβολή οποιωνδήποτε αποπροσανατολιστικών θέσεων που είτε θίγουν κεκτημένα δικαιώματα είτε διαστρεβλώνουν το σκοπό τους.
Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής και θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα, μέχρι να καταστεί σαφές σε όλους τους κυβερνώντες, οποιασδήποτε κομματικής απόχρωσης, ότι η επίλυση του δημογραφικού ζητήματος και η συνέχεια της Ελλάδος ως χώρας με προοπτικές εξέλιξης διέρχεται μέσα από την πλήρη εξομοίωση των τριτέκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλες οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, όλοι οι σκεπτόμενοι και νουνεχείς πολίτες να συστρατευτούν στο δίκαιο αγώνα μας και να συνεισφέρουν με τις δικές του δυνάμεις στην κατοχύρωση της πλήρους εξομοίωσης τριτέκνων –πολυτέκνων.

ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Της ΟΠΟΤΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου