Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ενημέρωση για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης

29/12/2009



Την πορεία καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης του ν. 3808/2009 στους δικαιούχους της ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από επικοινωνία με τις υπηρεσίες των αρμοδίων φορέων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) θα αρχίσει να καταβάλλει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από σήμερα (29-12-2009) σε 804.451 δικαιούχους με το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί να ανέρχεται σε 120.553.272 ευρώ. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε 314.772 δικαιούχους και το συνολικό ποσό της καταβολής ανέρχεται σε 124.504.300 ευρώ. Επιπλέον, δημιουργήθηκε αρχείο για 33.249 δικαιούχους, προκειμένου να γίνει επεξεργασία των στοιχείων τους από τις Δ.Ο.Υ., όπως προβλέπεται από το νόμο και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Όσον αφορά τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έχει πιστώσει τους λογαριασμούς 379.345 δικαιούχων και παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή σε 33.492 δικαιούχους, διότι δεν έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΑΕΔ τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους στην ΕΤΕ. Για τους συνταξιούχους ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης, πλην Δημοσίου, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (μηχανογραφικό κέντρο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχει αποστείλει την οικονομική ενίσχυση σε 276.920 δικαιούχους του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, 32.628 δικαιούχους του ΟΑΕΕ–ΤΣΑ, 14 δικαιούχους του Ταμείου Εφημερίδων, 42 δικαιούχους του Ταμείου Τεχνιτών Τύπου, 211 δικαιούχους του ΤΣΜΕΔΕ και 15.143 δικαιούχους του ΝΑΤ.

Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού των αρμοδίων φορέων, δεν είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση για τον αριθμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων (κατηγορία Γ) ανά Νομαρχία. Από τις 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα προνοιακά επιδόματα καταβάλλουν μέσω ΕΛΤΑ οι 20 εξ αυτών και έχουν ήδη αποστείλει στα ΕΛΤΑ τις σχετικές καταστάσεις. Οι υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καταβάλλουν τα επιδόματα σε μετρητά.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

(Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.)

http://omospondiatriteknon.blogspot.com

Αθήνα 23/12/09

Πως θα πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης οι δικαιούχοι του



Μέσα στις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 θα δοθεί στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, συνταξιούχους του ΟΓΑ, νεφροπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες πολιτών το μισό της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το υπόλοιπο μισό της ενίσχυσης θα δοθεί στις 30 Ιουνίου του 2010. Αυτό προβλέπει κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ενίσχυσης κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η καταβολή θα γίνει:

1) Από τις Τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.

2) Από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τους συνταξιούχους.

3) Από τις Νομαρχίες για όλους όσοι δικαιούνται Προνοιακών Επιδομάτων.

4) Από τον ΟΑΕΔ η άλλο φορέα, για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα καταβάλλεται από τον φορέα που υποχρεούται να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό, η από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και τις δύο πηγές.

Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της ΓΓΠΣ, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση. Εάν έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως.

Εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου για τον οποιονδήποτε λόγο οι δικαιούχοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/12/09, (πχ δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2009 και έτσι δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους ως δικαιούχων από την ΓΓΠΣ), θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 28/2/2010 στους αρμόδιους φορείς για να εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/3/2010 η μαζί με την δεύτερη δόση.

Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

1) Στους συνταξιούχους

Στις 16/12/09 καταβλήθηκε στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η πρώτη δόση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης. Μαζί με το επίδομα αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν τη σύνταξη Ιανουαρίου και το δώρο Χριστουγέννων. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), αύριο Τετάρτη οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΑ (Αυτοκινητιστών)



και του ΤΕΒΕ θα λάβουν το επίδομα αλληλεγγύης μαζί με το δώρο Χριστουγέννων.

Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕ (Εμπόρων) θα το λάβουν τη Δευτέρα 4/1/10 μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου.



2) Στους ανέργους

Εξάλλου, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) πρόκειται να καταβάλει έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης του ν. 3808/10.12.2009 για τη στήριξη των ανέργων. Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι:



● Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών).

● Όσοι κατά τη 10η Δεκεμβρίου 2009, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:



1. Επιδοτούνται λόγω ανεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Το ποσό του επιδόματος δεν πρέπει ξεπερνά το ύψος του βασικού επιδόματος ανεργίας, προσαυξημένου λόγω οικογενειακών βαρών (454,25 ευρώ συν 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος κατά περίπτωση).



2. Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και έλαβαν ή θα λάβουν εντός του 2009 τα εξής ειδικά βοηθήματα:



α. βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας (13 ημερομίσθια)



β. βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων γ. βοήθημα αποφυλακισμένων Με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, η καταβολή του επιδόματος γίνεται με την πίστωση τραπεζικού λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη δηλώσει λογαριασμό ΕΤΕ θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να δηλώσουν λογαριασμό στον οποίο εμφανίζονται πρώτοι δικαιούχοι.